Als projectmanager houdt Joost van den Elzen heel wat balletjes tegelijk in de lucht. En dat moet ook. Want in korte tijd een compleet nieuwe productielocatie up and running krijgen, is niet niks. Joost is echter vol vertrouwen: begin april 2025 draaien ‘we’ voor een grote producent van snackfood als nooit tevoren.
Joost, leg eens uit. Waarom een nieuwe productielocatie?
“We zijn uit ons jasje gegroeid op de huidige locatie. We kunnen onze lijnen bijvoorbeeld niet meer verder innoveren en verbeteren, omdat we ruimte tekort komen. Hoe dat kan? Onze productielijnen worden alsmaar langer, doordat we ze steeds verder automatiseren. In ons nieuwe pand hebben we weer voldoende ruimte.”
Wat is er daar anders?
“Om te beginnen is het met 20.000 vierkante meter twee keer zo groot. Verder kunnen we de hoofdproductielijnen superefficiënt én lean inrichten, volgens de nieuwste automatiseringsoplossingen. Zelfrijdende voertuigen, betere afvalstromen, optimale interne flow… En we zijn ook nog eens flexibeler.”
Wat bedoel je daarmee?
“We kunnen onze lijnen in relatief korte tijd aanpassen aan de wensen van de klant. Door te switchen met perslucht, water, elektriciteit en data, kunnen we supersnel flexibele aanpassingen doen.”
Op de nieuwe locatie zijn we dus klaar voor de toekomst?
“Zeker. Hoewel… Van tevoren dachten we: ‘We kunnen een deel van de extra ruimte wel verhuren’. Maar inmiddels gaan we bijna alle vierkante meters toch zelf gebruiken. Gelukkig hebben we de machinelijnen wél op de groei gekocht. Samengevat: we kunnen gemakkelijk tot 2030 vooruit.”
mogelijk te werken, telt ieder detail”
Wat is de verhouding mens-automatisering?
“Om te besparen op menskracht, gaan we zo slim mogelijk om met technologie. Dat bedoelen we niet oneerbiedig, want onze mensen zijn ons grootste kapitaal. Maar in onze drive om zo efficiënt mogelijk te werken, telt ieder detail. Tegelijk investeren we op de nieuwe locatie ook in het welzijn van onze medewerkers.”
Hoe merken ze dat?
“We zorgen bijvoorbeeld voor veel daglichttoetreding, meer dan we verplicht zijn. Of neem de kantine, die écht goed wordt. Verder plaatsen we grotere kluizen, komt er een fietsenstalling met accu-opladers en camerabeveiliging, en richten we de buitenomgeving groen en gezellig in. Ook hier geldt: kleine dingen maken een groot verschil.”
Wanneer is de officiële opening?
“Sinds 1 december hebben we early access, nu kunnen we de productieruimte en een deel van het warehouse inrichten. Vanaf dat moment bouwen we bijvoorbeeld onze machines op. Daarna volgt de fysieke verhuizing, inclusief de kantoorinrichting. Op 3 maart willen we de bouw opleveren en het is ons doel om de gehele transitie op 31 maart te voltooien.”
Een strakke planning dus. Uitdagend, en hopelijk ook leuk?
“Nou en of, dit is wat ik het liefste doe. Natuurlijk kijk ik uit naar het moment dat we de champagne opentrekken. Maar met zijn allen resultaatgericht aan zo’n mooi project werken, is ook fantastisch. Ik krijg veel ruimte om mijn rol in te vullen. En iedereen versterkt elkaar, van de directie tot aan de mensen op de vloer. Dat maakt het een plezier om voor Vetipak te werken.”