We gaan ver voor onze relaties. Dat kunnen we, bijvoorbeeld dankzij de innovatiekracht van ons Vetico Innovation Center. Zoals in project POP: voor de absolute wereldleider in chocoladeproducten ontwikkelden we een custom made inpaklijn, mét een centrale rol voor acht Viper robots.
De opdracht: ontwikkel een verpakkingslijn voor een nieuwe, staande kartonnen verpakking met een uitdeel- en hersluitfunctie. Iedere verpakking bevat een vaste hoeveelheid individueel verpakte chocolaatjes. Afhankelijk van het formaat van de verpakking, wilde onze relatie de verpakkingen ontvangen in trays van verschillende hoeveelheden.
Functionele verbeteringen
Engineer Roy Derks pakte de uitdaging op. Toen onze relatie het prototype verpakking presenteerde, zag hij direct kansen voor functionele verbeteringen. Roy: “Denk aan diepere rilnaden, voor een mooiere vouw. Ook iets grotere vouwflappen, een andere rotatie van de houdbaarheidsdatum en licht aangepaste lijmvlakken… Uiteindelijk hebben we de verpakking samen op verschillende punten geoptimaliseerd.”
Centrale rol voor Viper robots
Daarna konden we door naar de productielijn. Of beter gezegd, het ontwikkelen ervan, want een standaard productielijn was niet in de markt verkrijgbaar. Roy bedacht een meervoudige functie voor de Viper robot: “Die opent de nog dichtgevouwen doos, vult hem met chocolaatjes, sluit en lijmt de verpakking, en plaatst ze in een tray, waarna ook nog een weging plaatsvindt ter controle. De Viper robots zijn een ideale oplossing.”
Capaciteit benutten
In de ontwikkeling stuitten Roy en zijn collega’s op een uitdaging: Viper robots kunnen twaalf afvullingen per minuut aan, terwijl de stortpunten op de elevatoren de dubbele capaciteit hebben. “Het zou zonde zijn om die capaciteit niet te benutten”, vertelt Roy. “Daarom hebben we een gespiegelde robot ontworpen: daarmee konden we de capaciteit verdubbelen, zónder de lijnstructuur te veranderen. Want de robots draaien weliswaar tegenover elkaar, maar in tegengestelde richting. Daardoor blijven de in- en uitvoerposities gelijk.”
Hoge mate van efficiëntie
Het mooie van het robotcelprincipe is volgens Roy de hoge mate van efficiëntie. “Eigenlijk is de gewenste doorloopsnelheid te hoog voor de robots. Maar door de gespiegelde, dubbele opstelling halen we die doorloopsnelheid alsnog. Bovendien werken ze hartstikke efficiënt én is alle tooling uitwisselbaar. Dus willen we opschalen? Of op dezelfde lijn een ander product draaien? Dan kunnen we met minimale engineering grote slagen slaan.”
Separate magazijnen
Ook de parallelle plano-aanvoer is een noemenswaardig onderdeel van deze productielijn, vindt Roy. “Plano’s, ofwel de nog dichtgevouwen dozen, voeren we handmatig in, in twee separate magazijnen. Is één van de magazijnen bijna leeg? Dan geeft de robot een signaal en gaat hij over op magazijn twee. Intussen vullen wij het eerste magazijn bij. Zo voorkomen we stagnatie of zelfs stilstand.”
Gepaste trots
Roy haalt veel voldoening uit het POP-project. “Zulke innovatieve uitdagingen vragen best wat van je, maar dat vinden we juist mooi. En niet alleen wij zijn enthousiast – onze klant is dat ook. Inmiddels staan de verpakkingen al in de winkels. Ook zelf heb ik ze al zien staan. Een mooi gezicht! Ze zijn overal op de wereld verkrijgbaar, maar… er is maar één partij die ze kan verpakken. En dat zijn wij.”
Lees verder in deze blogserie over de Omron Viper robots:
> Blog: Zeventien Omron Viper robots, bestemming Oss
> Blog: De eeuwige puzzel van Vetico Innovation Center
> Blog: Origami: uitdagend project vol X-factoren
> Blog: Flip: Viper robots vormen gesmeerd team