We gebruiken verschillende verpakkingsmaterialen voor de producten die we verwerken. Vaak gaat het om papier of monoplastic. Interessante materialen, die in consumentenperceptie verschillende emoties oproepen. Zo lijkt papier verantwoorder dan (mono)plastic, maar is dat ook echt zo? Vetipak-specialist Tom Hopman en Rob Daniels van Packaging Partners vertellen.
“Papier en monoplastics hebben allebei voor- en nadelen”, stelt Tom. “Zo is papier gemakkelijk te snijden en heeft het een lage sealtemperatuur. Maar aan de andere kant: het kan gemakkelijk beschadigen of scheuren, bijvoorbeeld door de val-impact van producten die in de zak belanden. Monoplastics zijn daar beter tegen bestand, maar hebben weer als nadeel dat ze eerder kunnen smelten als de sealtemperatuur te hoog is. Zo blijft het altijd een afweging tussen wat de klant verlangt en de technische mogelijkheden.”
Interessante discussie
Rob denkt er hetzelfde over. “In de consumentendiscussie is men geneigd te denken: papier is goed, plastic is slecht. Immers: papier is hernieuwbaar, want je kunt nieuwe bomen planten. Terwijl plastic als fossiele grondstof een eindige levenscyclus kent. Maar plastic heeft wél weer eigenschappen die papier niet heeft. Denk aan het verlengen van de houdbaarheid, gebruiksvriendelijkheid, toepasbaarheid en functionaliteit. Ook moeten we niet vergeten dat voor de productie van papier aanzienlijk meer water en energie nodig is, én meer transportbewegingen door het hogere gewicht.
Het beste uit ieder materiaal
Bovendien, stelt Tom, is papier vaak ook geen honderd procent zuiver product. Zaken als drukinkt of polymere toevoegingen kunnen de recycling lastiger maken. “Aan ons dus de taak om te blijven innoveren en te blijven zoeken naar verbeteringen”, aldus Tom. “Een uitdaging die we graag aangaan, want we willen het beste uit ieder materiaal halen.”
Fit for purpose
Rob begrijpt de consumentenemotie, maar pleit voor een fit for purpose-benadering. “Waarom papier en plastic tegen elkaar uitspelen? Ze hebben allebei unieke kenmerken. Je kunt ze veel beter naast elkaar zien. We vragen ons toch ook niet af waarom een emmer niet van papier is en een krant niet van plastic? Dat is om een reden. Een soortgelijke benadering past bij veel verpakkingsuitdagingen: kijk naar wat je nodig hebt, en zoek daar een geschikte oplossing bij.”
Papier-papier
Er zijn al verschillende voorbeelden van producten, die uitsluitend in papier ingepakt worden. De Smarties van Nestlé zijn een goed voorbeeld. Tom vertelt: “Na lang zoeken vonden we papier dat stevig genoeg is voor de kartonnen doosjes. Vervolgens hebben we een papieren omzak gecreëerd om deze doosjes in te verpakken. Papier-papier dus.”
Altijd blijven zoeken
Maar lang niet alle producten zijn geschikt voor zo’n verpakkingsoplossing. Neem KitKat, wederom van Nestlé: de chocoladereepjes zijn verpakt in monoplastic folies, die we idealiter in een papieren omzak willen verwerken. “We werken op dit moment aan een papieren omzak, die bestand is tegen de val-impact van de chocolaatjes. De kracht van de val is nu nog te groot, waardoor de zak kan scheuren. Overigens kijken we verder dan alleen naar het materiaal van de omzak. Ook het beperken van de val-impact kan een oplossingsrichting zijn: langzamer, minder hoog, of met een zachte ondergrond onder de omzak.”
Samen verschil maken
Rob is blij met de proactieve marktbenadering van Vetipak. “We werken al jaren samen op dit gebied. En stap voor stap nemen we ook onze klanten mee in dit verhaal. Sterker nog, we proberen een voortrekker te zijn. Dat kan alleen als je samen optrekt; open minded, transparant en zonder beperkende hiërarchieën. Dat is precies wat Vetipak ons biedt. Kijk en dán kun je samen een verschil maken.”
Geen beweringen, maar bewijzen
Zo voorkom je een greenwashing-effect
De emoties rondom ‘papier versus monoplastics’ werken greenwashing in de hand, bedoeld of onbedoeld. Rob: “Fabrikanten zeggen dat ze duurzaam zijn, omdat ze papier gebruiken. Een goede zaak is de verplichting voor een Life Cycle Analysys (LCA). Hierin wordt de emotie geëlimineerd: je kunt niet meer alleen zeggen dat je verantwoord bezig bent, je moet het ook laten zien. Zo hoort het, als je het mij vraagt.”
Green Claims Directive (richtlijn groene claims)
Enkele feiten over regelgeving voor milieu- en duurzaamheidsclaims
De Europese Richtlijn ‘Groene claims’ komt eraan. Er ligt een voorstel voor de staving en het communiceren van uitdrukkelijke milieuclaims (groene claims). Dit voorstel is onderdeel van de Europese Green Deal, die beoogt onjuiste milieuclaims en duurzaamheidsclaims tegen te gaan, waaronder greenwashing. Kortgezegd betekent dit dat regelgeving op het gebied van milieuclaims en duurzaamheidsclaims strenger wordt.
PPWR
Zo sluiten monoplastics aan op de PPWR-doelen
Via de European Packaging and Packaging Waste Regulation (PPWR) wil de Europese Unie onder andere meer plastic recyclen, hergebruiken en de productie verminderen. Het gebruik van monoplastics sluit uitstekend aan op de doelen van de PPWR.