We dagen onze relaties graag uit om hun dromen te delen. Ook al lijken ze onmogelijk, ons hart gaat er juist sneller van kloppen. Zoals van project Origami, waarbij acht Viper robots gift sets inpakken volgens de Japanse vouwkunst. Met ongekende precisie, hoge snelheid en een perfect eindresultaat.
Origami was de droom van een van onze grootste opdrachtgevers, een A-merk in persoonlijke verzorging en luxe cosmetica. In een brainstormsessie, tijdens een wandeling over het strand, kwam een lang gekoesterde wens ter sprake: ‘Hoe mooi zou het zijn als we onze gift sets op origami-achtige wijze kunnen inpakken?’
Droom is werkelijkheid
Inmiddels zijn we enkele jaren verder, en is de droom werkelijkheid geworden. Maar dat ging niet zonder slag of stoot, vertelt projectmanager Engineering Cees van der Ven. “We hadden geen machine die kon wat deze relatie wilde”, vertelt hij. “Precisie is namelijk key bij deze uitdaging. Want met zo veel vouwnaden moet de doos exact op de juiste positie staan, iedere keer weer. En hoe stans je eigenlijk zulke geavanceerde vouwnaden?”
Veel X-factoren
Cees en verschillende collega-engineers tekenden de blauwdruk van de productielijn en het bijbehorende inpakproces. “Een project met heel wat X-factoren en onbekende parameters”, vertelt Cees. “Stap voor stap kregen we in de gaten welke specificaties onze productielijn moest hebben, met een centrale rol voor de Viper robots.”
Herhalingsprecisie
De Viper robots met integrated controller zijn cruciaal in het positioneren van de gift sets. “Iedere gift set moet strak en perfect gevouwen worden ingepakt”, vervolgt Cees. “Daarom zijn deze robots zo geschikt: vanwege de herhalingsprecisie. Onze Vipers zijn servogestuurde zes-assers, die keer op keer hun eigen positie controleren. Dat betekent dat iedere gift set gegarandeerd op de juiste plek staat en dat de inpakvellen op de juiste manier om de doos worden gevouwen.”
vanwege de herhalingsprecisie.’’
Efficiënter en flexibeler
Een andere belangrijke meerwaarde van de Viper robots schuilt in het SMED-principe: Single Minute Exchange of Die. Dit is een methode die erop gericht is productieprocessen efficiënter en flexibeler te maken. Cees: “We werken met gift sets in drie formaten, allemaal met hun eigen parameters. Het enige dat we hoeven te doen, is zorgen dat het productrecept klopt. Dat voeren we in de PLC in, die de robotcontroller aanstuurt. Deze werkwijze is veel sneller én preciezer dan het mechanisch ombouwen van de lijn, zodra we een ander formaat verpakking gaan verwerken.”
Stevige uitdaging
Al met al blikt Cees terug op een stevige, maar mooie uitdaging. “Dit is precies waar we in ons Innovation Center goed in zijn. We hebben de machine, waar de robot onderdeel van is, helemaal zelf ontwikkeld. Er was in de markt niets om af te kijken, simpelweg omdat dit nog nooit eerder was gemaakt. Bij Vetico maken we het in zo’n geval gewoon zelf.”
Gevoel van trots
Inmiddels zijn de origami gift sets in de markt. Cees en zijn collega’s bezochten ook al dé hoofdvestiging waar onze relatie de gift sets aan de man brengt, verwerkt in een imposante wandpresentatie. Cees: “In principe is voor ons een doos een doos. Maar als je ziet hoe ze tot leven komen in een fraaie winkelpresentatie – dan voel je toch wel een gevoel van trots. Dit hebben we toch maar mooi in Oss gemaakt.”
Lees verder in deze blogserie over de Omron Viper robots:
> Blog: Zeventien Omron Viper robots, bestemming Oss
> Blog: De eeuwige puzzel van Vetico Innovation Center
> Blog: POP: niet sneller, wél efficiënter (en dus toch sneller)
> Blog: Flip: Viper robots vormen gesmeerd team