Directeur Public Banking bij ABN AMRO. Bestuurder bij de BOM. En lid van de Raad van Advies bij TNO. Het is slechts een greep uit het indrukwekkende cv van Miriam Dragstra. En daarop staat sinds kort nóg een mooie titel: voorzitter van de Raad van Commissarissen (RvC) van Vetico. Het is tijd voor een kennismaking.
Welkom Miriam. Wil je jezelf even voorstellen?
“Natuurlijk! Ik ben geboren en getogen in Geleen, waar ik op de middelbare school Frans ontmoette. Met hem ben ik nog steeds samen. Als tiener verliet ik Limburg voor mijn studie en ik ben er ook niet meer teruggekeerd. Inmiddels wonen we al heel wat jaren in het Brabantse Schijndel.”
Wat doe je op dit moment?
“In 2011 stapte ik na 26 jaar bankwezen over naar de BOM (Brabantse Ontwikkelings Maatschappij). Daar ben ik directeur Investments. Een bewuste stap, omdat ik vanuit een zakelijke rol meer maatschappelijke impact wilde maken. Bij de BOM kan dat perfect, want we richten ons op een duurzame ontwikkeling van de Brabantse economie. Verder ben ik voorzitter van de Raad van Toezicht bij zorgorganisatie Laverhof.”
Hoe ziet je rol bij de BOM eruit?
“Kort gezegd ben ik verantwoordelijk voor de investeringsfondsen en meer dan 150 innovatieve startups en zo’n 30 energieprojecten. Daarbij benoem ik regelmatig commissarissen en ben ik ook boardmember bij verschillende fondsen.”
verduurzamen. Dat spreekt me enorm aan!’’
Waarom heb je gekozen voor het voorzitterschap van onze RvC?
“Vetico is een familiebedrijf met een rijke historie en verschillende belangen: die extra dimensie vind ik reuze interessant. Daarnaast onderscheidt de onderneming zich met de manier van werken: Vetico opereert echt samen met opdrachtgevers. Tot slot wil het bedrijf groeien, diversificeren en verduurzamen. Dat spreekt me enorm aan!”
En waarom ben jij de aangewezen persoon?
“Dat moet je eigenlijk niet aan mij vragen. Al weet ik uiteraard wel waarom er voor mij gekozen is. Op veel thema’s draag ik een aardige rugzak mee, waardoor ik de directie andere inzichten kan geven en een goed gesprek kan voeren. En uitdagen! Dat vind ik zelfs de belangrijkste rol van de RvC. Met als doel: het bedrijf toekomstbestendig maken. Belangrijke stappen daarin zijn de strategische samenwerking met ECM Europe en de Vetico-paraplu.
Heb je alleen met de directie te maken?
“Nee, zeker niet. Als RvC zijn we er voor een gezonde continuïteit van de hele onderneming. En dus hebben we ook met de aandeelhouders te maken. Het is mede aan ons om alle ‘agenda’s’ strak te houden.”
Wat is na een klein halfjaar je indruk?
“Die is positief. Ik zie puur ondernemerschap: er is oog voor wat nog moet gebeuren. En er zijn zogeheten leadership teams gevormd, waardoor het ondernemerschap in de hele organisatie heerst. Voor een bedrijf van deze omvang is dat bijzonder. Natuurlijk zijn er ook uitdagingen, zeker op het gebied van duurzaamheid, maar daar is de directie zich van bewust. En die gaan ze ook aan.”
mensen bouwen aan de volgende fase’’
Hoe zie je die toekomst?
“Er liggen mooie, ambitieuze plannen: Vetico wil naar een jaaromzet van minimaal 120 miljoen. Dat plaatst het bedrijf op alle facetten in een andere league. Ik geloof in het streven, maar ondertussen moet de organisatie wel wendbaar blijven. Misschien moeten we daarvoor wel eerst overcapaciteit creëren.”
Is dat na de komst van Vetico de eerstvolgende stap?
“Dat kan ik nu nog niet zeggen. We moeten de precieze route nog uitstippelen. Daarover gaan we als RvC nog volop in gesprek met de directie. En natuurlijk spelen de aandeelhouders hierbij ook een rol. We doen het dus hoe dan ook samen.”
Wat is je doel voor de komende vier jaar?
“Het ondernemingsdoel is mijn doel. Om dat te kunnen bereiken, is het belangrijk om alle belangen en ontwikkelingen te stroomlijnen. En misschien wel te versnellen.”
Je oogt energiek. Heb je zin om door te pakken?
“Zeker weten! Ik kan hier met enthousiaste mensen bouwen aan de volgende fase. Dit is niet ‘op de winkel passen’. Hier gebeurt wat!”