Bij Vetico lopen we voorop in techniek. De projecten POP, Flip en Origami zijn daarvan het meest recente bewijs: we bouwden met 17 Omron Viper robots uit Japan drie customer centric solutions. Maar daarmee is de honger naar innovaties nog lang niet gestild. Onze chief executive officer Arno van de Ven praat je bij over onze ambities.
“Ik droom van een machine die álles kan”, steekt Arno van wal. “Nu verwerken we product één, twee en drie nog achter elkaar, maar ik wil dat ze elkaar kunnen inhalen op dezelfde lijn. En dat productdrager nummer één bijvoorbeeld alleen naar robot twee en vijf gaat. En product twee naar robot drie. Zo zouden we tegelijkertijd kunnen vouwen, vullen en positioneren, met meerdere mallen én verschillende producten. Dat zou ons oneindig flexibel maken.”
Deel van de oplossing
Als het aan Arno ligt, is zijn droom over pak ‘m beet tien jaar werkelijkheid. En misschien wel eerder. “De eerste stappen zijn in elk geval gezet. Er is een case packer onderweg die vrij kan bewegen op basis van een commando. Hiermee maken we binnenkort een testopstelling. Product één kan dan vooraan op de band bewegen en nummer twee iets later én de eerste passeren. Dat maakt deze case packer al een deel van die droomoplossing.”
in de toekomst zijn dat de machines”
Mens en techniek
De combinatie van mens en techniek is heilig bij Vetico. Verdwijnt die als de ultieme machine straks draait? “Nee, de interactie tussen mens en machine zal nooit verdwijnen. Er komt ook zeker geen dark factory. We kunnen straks wel meer maken met minder mensen. Sterker nog: we willen met hetzelfde medewerkersbestand eens zo groot worden. Nu nog maken mensen ons wendbaar, in de toekomst zijn dat de machines.”
Ook voor vandaag en morgen
In het Innovation Center zijn Vetico’ers eveneens onmisbaar. Vanuit verschillende disciplines werken ze hier niet alleen aan vernieuwingen voor overmorgen, maar ook aan die van vandaag en morgen. “In het eerste kwartaal van 2025 draait een nieuwe cartonagelijn voor een A-merk in de confectionery”, aldus Arno. “We gaan ompakken met een robot die artikelen opvangt en in een doos zet. Dat kan met zakken, potten, blikjes en dozen, zónder dat we de lijn hoeven ombouwen.”
“Een andere ontwikkeling waar we aan werken is een combinatie tussen Vision-technologie en AI”, vervolgt onze CEO. “Dit doen we overigens samen met innovatieve leveranciers die durven te investeren. Soort zoekt soort, hè. Verder zijn we druk met de transitie naar meer mono-materialen en papieren verpakkingen.”
daar maar van leren, zodat we uiteindelijk winnen”
Gedreven door techniek
Durven. Dat is volgens Arno de sleutel om voorop te lopen. En doen natuurlijk. “We zijn niet bang om iets te proberen. Als we daar maar van leren, zodat we uiteindelijk winnen. We beginnen gewoon. In Europa zijn misschien nog een of twee andere co-packers die ook écht innoveren. Het scheelt dat ik een pure techneut ben. Alles wat voorbij komt, beoordeel ik met een technisch oog. Bij ons moet alles kloppen. Commercie, financiën én techniek, waarbij die laatste zeer zwaar meeweegt. Die werkwijze is uniek!”