Vetico helpt niet alleen bedrijven met groeiambities, we zijn zelf ook een bedrijf met groeiambities. Uiteraard horen daar meer verantwoordelijkheden bij. Bijvoorbeeld op duurzaamheidsgebied. En zeker die nemen we serieus: we laten het niet bij mooie woorden, maar vormen een stevig beleid. De eerste stappen zijn gezet.
Organisaties met meer dan vijftig miljoen euro omzet en minimaal 250 medewerkers moeten vanaf 2025 voldoen aan de CSRD-richtlijnen (Corporate Sustainability Reporting Directive). De wetgeving die dat bepaalt, is tegen‘greenwashing’ en voor transparantie. Ook wij zijn verplicht om te rapporteren over duurzaamheidsprestaties. “Vetico maakt van duurzaamheid een integraal onderdeel van de bedrijfsvoering”, aldus onze interim advisor sustainabilty Ruben Janssen.
Bekend terrein
Financiële rapportages? Die zijn in het bedrijfsleven welbekend. Duurzaamheidsrapporten zijn dat allesbehalve. Want waar vinden bedrijven data? En hoe komen die op de juiste plek? Voor Ruben is dit wél bekend terrein. “Ik heb lang bij SHV gewerkt – een gedecentraliseerd familiebedrijf dat actief is op het gebied van onder andere energiedistributie, zware hijs- en transportactiviteiten en industriële dienstverlening. Daar was ik verantwoordelijk voor duurzaamheid bij dochteronderneming ERIKS, een internationaal bedrijf met meer dan vijfduizend medewerkers. Dat was dan ook de reden dat Vetico me vroeg voor deze klus. Mijn belangrijkste opdracht: duurzaamheid concreet maken. Het is immers een enorm containerbegrip en voor iedereen betekent het wat anders.”
De dubbele materialiteitsanalyse (DMA)
Sommige onderdelen in de rapportages zijn verplicht volgens de CSRD-richtlijnen. Andere mogen bedrijven zelf invullen, waarbij argumentatie superbelangrijk is. “Om tot die rapportageonderdelen te komen, hebben we de dubbele materialiteitsanalyse (DMA) toegepast”, vertelt Ruben. “Het woord dubbel verwijst naar het feit dat bedrijven kwesties vanuit twee perspectieven moeten bekijken. Aan de ene kant de invloed die Vetico heeft op mens en milieu. En aan de andere kant de risico’s en kansen voor Vetico als gevolg van een veranderende wereld.”
Vetico materieel zijn. Híerop gaan we rapporteren”
Van 207 naar 17 thema’s
“Vanuit de DMA hebben we de thema’s bepaald die het meest relevant zijn – voor Vetico én onze stakeholders”, vervolgt Ruben. “In de eerste fase zijn we van 207 geïdentificeerde thema’s naar 17 gegaan; door onderwerpen samen te voegen en uit te sluiten. Vervolgens hebben we op deze thema’s een impact- en risicoanalyse gedaan. Ook hebben we, na onderzoek en gesprekken met meer dan tweehonderd medewerkers, leveranciers, klanten en aandeelhouders, bepaald dat elf thema’s voor Vetico materieel zijn. Híerop gaan we rapporteren. Van plastic vervuiling en energieverbruik en CO2-emissies tot en met een duurzame toeleveringsketen en gezondheid, veiligheid en welzijn op het werk.”
‘Veelzeggend dat Vetico gas geeft’
Als Ruben over een maand zijn interim-klus afsluit, laat hij een duidelijk plan van aanpak achter voor zijn vaste opvolger Job – onze nieuwe medewerker. Met daarin kpi’s waar alle stakeholders achterstaan. Daarmee kunnen we stap voor stap verder. “Vetico rapporteert voor de eerste keer na het eerste kwartaal van 2025”, voorspelt Ruben. “Dat is dan meteen de nulmeting die de basis vormt voor de nieuwe ambities en bijbehorende actieplannen. Ik ben oprecht blij met het resultaat tot zover. We hebben echt een goed verhaal.”
“Natuurlijk, Vetico móet straks rapporteren”, besluit onze duurzaamheidsadviseur. “Maar het is veelzeggend dat het nu al gas geeft. Veel bedrijven schuiven het voor zich uit, terwijl we hier al een heel eind op weg zijn.”