Duurzaam verantwoord ondernemen vinden we belangrijk bij Vetipak. Enerzijds omdat we als familiebedrijf onze blik altijd op de toekomst hebben, anderzijds omdat onze klanten er (terecht) steeds vaker om vragen. Goed dus dat zowel SEDEX als EcoVadis ons beleid positief beoordeelt. Aan het woord: onze QESH-manager Monique Donkers.
Duurzaamheid meten is zeker niet nieuw bij Vetipak. Zo zijn we al jaren aangesloten bij SEDEX, een wereldwijde organisatie die zich inzet voor het verbeteren van ethisch en verantwoord ondernemen.
Monique legt uit wat dit inhoudt: “Eens per drie jaar wordt getoetst of we nog voldoen aan de SEDEX-voorwaarden. Dat gebeurt met een SMETA-audit: SEDEX Members Ethical Trade Audit. Op basis daarvan beschikken we al jaren over de Letter of Conformity van SEDEX. Een voordeel van dat systeem is dat de audits op locatie worden gehouden. Daar leer je elke keer weer van.”
EcoVadis
EcoVadis is een andere duurzaamheidsbeoordeling, eentje die de laatste jaren sterk in opkomst is. Daarbij word je als bedrijf beoordeeld op 21 duurzaamheidscriteria, die onderverdeeld zijn in vier thema’s:
- Milieu
- Ethiek
- Arbeids- en mensenrechten
- Duurzame inkoop
“Beide systemen kunnen naast elkaar bestaan en elkaar zelfs aanvullen”, vertelt Monique. “Al zou het natuurlijk fijn zijn als er uiteindelijk wereldwijd één systeem gehanteerd wordt. Dat is duidelijker en natuurlijk ook wat efficiënter te organiseren.”
Duurzaamheid
De laatste tijd zijn er steeds meer opdrachtgevers die om een EcoVadis-beoordeling vragen. Daarom hebben we ook die handschoen opgepakt, waardoor we alweer een hele tijd het predicaat Zilver van EcoVadis mogen voeren. Maar dat krijg je niet zomaar. “We hebben honderden vragen moeten beantwoorden en veel ‘bewijsmateriaal’ moeten verzamelen. Dat was een hele klus, maar… met het gewenste resultaat! We hebben dat predicaat overigens twee keer: voor onze Confectionary-locatie in Veghel en onze Personal Care-locatie in Oss.
Meetbaar maken
Monique ziet de positieve SMETA- en EcoVadis-beoordelingen als een bevestiging van wat Vetipak de afgelopen jaren heeft bereikt op het gebied van duurzaam verantwoord ondernemen: “We besteden veel aandacht aan gezond en veilig ondernemen, maar kijken ook goed naar onze core business: het ontwikkelen en produceren van duurzame verpakkingen én alles wat daarbij komt kijken, zoals de logistiek.”
Ze vervolgt: “Denk aan milieuvriendelijke verpakkingen: je kunt verpakkingen verminderen – bijvoorbeeld door het verkleinen van een zak – maar ook nadenken over het gebruik van dunner of ander materiaal, zoals papier in plaats van plastic. Of folies beter recyclebaar maken. Of de formaten van dozen zo aanpassen dat er meer op een pallet passen, waardoor je minder vervoersbewegingen krijgt. Met zulke keuzes zijn we voortdurend bezig, samen met onze medewerkers, leveranciers en klanten. En daar hebben we ook al successen mee geboekt.”
Genoeg te verbeteren
“Maar… er valt ook nog genoeg te verbeteren”, vervolgt de QESH-manager. “We blijven op zoek naar concrete verbeteracties, die we het liefst zo meetbaar mogelijk aanpakken. Hoeveel bespaar je nu met welke actie? Hoe meet je dat? En last but not least: hoe bewijs je met documenten dat je door deze actie duurzamer of verantwoordelijker te werk gaat? Dáár gaat het over.”
“En dat is precies wat je met EcoVadis in kaart brengt”, besluit Monique. “Daarom zijn we blij met onze goede beoordelingen: een mooie aansporing om op de ingeslagen weg door te blijven gaan. Er liggen immers nog voldoende verbeterpunten. Bovendien vind ik als QESH-manager dat je nooit ‘klaar’ kunt zijn met verantwoord ondernemen. Dat maakt dit vak ook zo mooi!”