Zet je Zuid-Nederland af tegen andere regio’s in Nederland en Europa? Dan lopen we volgens Logistics Community Brabant (LCB) voorop met uitstekende supply chains. Maar het is volgens de organisatie wel nodig om de digitaliseringsgraad te verhogen, zodat de impact op het klimaat afneemt. Daar is het project Digital Data Square Zuid-Nederland (DDSZ) voor.
Het DDSZ-project startte halverwege 2021 en werd onlangs afgerond. Deelnemers waren onder andere VDL Steelweld, Na-Nomi Co-Packing, CyBe en Logistics Force. En… Vetico. “We zijn gevraagd vanwege onze innovatiekracht en de manier waarop we kunnen en durven omdenken”, aldus onze chief commercial officer Mark van der Burgt. “En we hebben ‘ja’ gezegd, omdat de bijbehorende LCB-subsidie één van onze moonshot innovatiesversnelt. We experimenteerden namelijk al met vision-techniek, zoals 2D en 3D-technologie, maar konden dankzij dit project concreter worden voor onze plants.”
Geautomatiseerde pick & place-unit
Eén van de voorwaarden van LCB was dat we de subsidie, mede mogelijk gemaakt door de provincie en een Europees fonds, zouden gebruiken voor onderzoek binnen een actuele bedrijfscasus. In ons geval werken we aan een geautomatiseerde pick & place-unit. Projectleider Sven van der Venne legt uit: “Ons doel was om een flexibele oplossing te ontwerpen. Een unit die met een vision-systeem producten herkent, de gedimensioneerde informatie naar een robot verzendt, waarna de robot de producten kan oppakken en plaatsen. Oftewel, een standaard machine die op alle lijnen inzetbaar is.”
ultieme machine hebben”
‘Testen, testen, testen’
Sven werkte in het Vetico Innovation Center sinds november 2022 aan het project. Waarvan de laatste zes maanden zowat fulltime. “We hebben eerst onderzoek gedaan naar geschikte technieken, waarna we twee camerasystemen hebben geselecteerd. Vervolgens was het testen, testen, testen… Met AI, backlight, een hoogtescanner, enzovoorts. Later hebben we ook getest met een 2D- en 3D-camera en verschillende soorten belichting, en hebben we een robot en machine controller geselecteerd. Zo ontdekten we steeds meer mogelijkheden en onmogelijkheden per product. Ook hebben we veel geleerd van de nieuwste technologieën.”
Het resultaat
De opgedane kennis deelden Sven en Mark tijdens een presentatie met alle projectpartners en andere deelnemende bedrijven – net als via een 93 pagina’s dik verslag. Voor Vetico zelf is het niet alleen bij nieuwe inzichten gebleven. Sven: “We hebben de opstelling gevonden voor onze pick & place-unit die op dit moment het meeste flexibiliteit biedt. Onder andere met een 2D-camerasysteem van Omron, een Gocater laserscan, flitsbelichting, en een 4-assige Omron robot en machine controller.”
“Elementen passen we nu zelfs al toe op bepaalde lijnen”, vult Mark aan. “Bijvoorbeeld om een kwaliteitscontrole te doen, zoals checken of een giftset of adventskalender gevuld is. Wel gaan we nog aanvullend onderzoek doen, want de unit is nog niet ideaal voor alle locaties en lijnen. En we zijn nou eenmaal Vetico: we gaan door tot we de ultieme machine hebben!”