Deel 2: de praktijk
Onlangs vertelde Mark van der Burgt over zijn evangelie: co-packers zo vroeg mogelijk bij je productontwikkeling betrekken. Daar profiteert immers iedereen van, zo stelt onze CCO al sinds jaar en dag. Een helder pleidooi, maar… hoe werkt dat in de praktijk? We vroegen het Julie Navarro, Packaging and Quality Manager bij Nestlé International Travel Retail in Zwitserland.
Het Financieele Dagblad noemde de supply chain ‘verrot’. Herken je dat beeld?
“Laat ik het zo zeggen: als je de business niet goed overziet, kan het inderdaad moeilijk zijn om proactief en efficiënt te werk te gaan. Dat is een van de redenen waarom we in 2017 besloten om het roer om te gooien. Sindsdien zetten we expliciet in op het benutten van de kansen die echte partnerships te bieden hebben.”
Wat was de aanleiding om die stap te zetten?
“Dat was een strategische heroriëntatie. Enerzijds vonden we dat we zelf een kwaliteitsslag konden maken op het gebied van productontwikkeling. Anderzijds zagen we dat bepaalde leveranciers daarbij een rol konden spelen, met name als we hen écht zouden betrekken. Vetipak liet zowel met hun mindset als in de dagelijkse praktijk zien dat zij die slag ook wilden maken. Op basis van de ervaringen die we met ze hadden, durfden we met hen het avontuur wel aan. Strategie en praktijk kwamen op deze manier mooi samen.”
workshops gevolgd bij ons in Zwitserland”
Je noemt het een avontuur. Is het echt zo spannend?
“Het gaat om grote bedragen in een competitieve markt; dan ben je al snel geneigd om niet te veel informatie prijs te geven. Maar we hebben nu over en weer kennissessies om zoveel mogelijk te leren over onze gezamenlijke uitdagingen en kansen. Zo hebben Vetipak-medewerkers bij ons in Zwitserland workshops gevolgd over onze Smarties Brands. In één dag werden ze bijgepraat door onze marketingafdeling, het reclamebureau en de verpakkingsleverancier. Daardoor kunnen ze nu rekening houden met ‘alle’ relevante factoren en ons extra goed doordachte voorstellen doen.”
Wat doe je nog meer om de samenwerking naar dat hoge niveau te tillen?
“Vooral samen optrekken, zeker bij nieuwe projecten. Samen met een collega van inkoop heb ik wekelijks een vast overleg met Vetipak; dan bespreken we vooral operationele zaken. Tijdens de quarterly business reviews gaan we meer de diepte in: hoe is het de laatste maanden gegaan, waar willen we heen, wat kunnen we verbeteren… En ook plannen voor nieuwe productontwikkeling bespreken we dan.”
Wat levert die intensieve samenwerking nou concreet op?
“Sommige voordelen zijn meetbaar, anderen niet. Meetbaar zijn natuurlijk de efficiencyslagen die je samen maakt. Vooral: kortere doorlooptijden. Maar denk ook aan kostenbesparingen, bijvoorbeeld door slimme keuzes in materiaal, verpakkingswijze of aanpak. Bij niet-meetbare resultaten moet je vooral denken aan plezierige communicatie, snel kunnen schakelen en aan een half woord genoeg hebben.”
wees niet bang om je kennis te delen”
Kleven er ook nadelen aan?
“In het begin moesten we elkaar een beetje weten te vinden, zoals in elke ‘nieuwe’ samenwerking eigenlijk. Maar we hadden al snel een goede routine te pakken. Sindsdien zie ik eigenlijk alleen maar voordelen.”
Wat is je boodschap voor fabrikanten die aanhikken tegen zo’n intensieve samenwerking?
“Ik denk dat mijn antwoord zich wel laat raden: zet die stap. Als je van beide kanten écht bereid bent om samen het verschil te maken – ook al gaat dat soms even ‘ten koste’ van jezelf – dan levert een vroegtijdige en intensieve samenwerking je heel veel op. En wat betreft Vetipak wil ik daar nog iets aan toevoegen: vertrouw ze, ga samen het avontuur aan en wees niet bang om je kennis te delen. Ik weet zeker dat je straks blij bent met wat je samen opbouwt.”,