Als bedrijf met groeiambities investeren we breed. Ook op het gebied van duurzaamheid zetten we grote stappen. Deels omdat we dat moeten (bijvoorbeeld vanwege de CSRD-richtlijnen), maar vooral omdat we vinden dat het hoort. En vaak loont het ook nog eens. Kijk maar eens naar de elf duurzaamheidsthema’s, waar adviseur Duurzaamheid Job de Groot alles van weet.
De elf thema’s kwamen tot stand na een grondige selectie. Zo hanteren we een dubbele materialiteitsanalyse (DMA): we kijken naar de invloed die we als bedrijf hebben op mens en milieu, en naar de risico’s en kansen voor onze organisatie als gevolg van een veranderende wereld.
Daarbij hebben we onze medewerkers, leveranciers, klanten, aandeelhouders en andere key-stakeholders gevraagd om mee te denken. “We hebben hen namelijk nodig”, vertelt Job. “Veel thema’s pakken we niet alleen op, maar samen. Dus slaan we graag de handen ineen.”
Grotere impact
Er volgden stuurgroepoverleggen, enquêtes en interviews. “Met zijn allen hebben we de duurzaamheidsthema’s bepaald. Wat vinden we belangrijk? En waar willen we op sturen? Zo creëren we meer draagvlak en wordt de uiteindelijke impact groter. Daarna hebben we met gespecialiseerde en ervaren collega’s de bijbehorende KPI’s bepaald.”
De elf thema’s
We hebben de elf thema’s onderverdeeld in drie hoofdcategorieën: environmental, social en governance.
Environmental
1. Product- en verpakkingsinnovatie
Ontwikkelen van milieuvriendelijke verpakkingen, onder andere door duurzame materialen te sourcen en betere ontwerpen te gebruiken.
Bij dit thema ligt de focus vooral op samenwerking tussen ons (dienstverlener) en onze klant (producteigenaar). Samen bekijken we actief hoe we verpakkingen kunnen verduurzamen. Bijvoorbeeld door minder verpakkingsmateriaal te gebruiken, of over te schakelen op milieuvriendelijke(re) verpakkingsmaterialen.
2. Plastic vervuiling
Actief bijdragen aan het verminderen van plastic, of het gebruik van beter recyclebaar plastic in de gehele keten (inclusief consumentenverpakkingen).
Ons doel is: zorgen dat alle verpakkingsmaterialen die onze vestigingen verlaten, recyclebaar zijn. Om dat te bereiken, moeten we in kaart brengen welke verpakkingsmaterialen door onze fabriek gaan. Door de in- en uitstroom te meten, krijgen we ook inzicht in onze waste. Op basis daarvan kunnen we samen met onze leveranciers en klanten de supply chain optimaliseren, zodat we onze waste kunnen verminderen.
3. Afvalbeheer
Beheren van strategisch afval om de impact op het milieu te minimaliseren, bijvoorbeeld door zoveel mogelijk te recyclen en circulaire materialen toe te passen.
We brengen onze afvalstromen in kaart. Ons eerste doel: deze stromen verkleinen. Waar dit niet mogelijk is, onderzoeken we of we het proces (of materiaalgebruik) kunnen veranderen, zodat we ons afval kunnen recyclen. Net als bij het thema ’plastic vervuiling’ streven we naar een circulaire economie.
4. Energieverbruik en CO2-emissies in onze activiteiten
Verminderen van het energieverbruik bij onze eigen activiteiten en het verhogen van het gebruik van hernieuwbare energie om onze uitstoot van broeikasgassen actief te verminderen.
De enige energiebron die we voor ons productieproces gebruiken, is elektriciteit. Door hier steeds efficiënter mee om te gaan, daalt de CO2-uitstoot per consumenteneenheid. We merken dat onze klanten niet alleen bezig zijn met het verminderen van de CO2-uitstoot van hun eigen proces, maar met die van de hele keten. Als we als Vetico stappen zetten in het verminderen van de CO2-uitstoot, zorgen we niet alleen voor een positief effect op de klimaatverandering, maar creëren we ook extra waarde.
Social
5. Opleiding en ontwikkeling van medewerkers
Verbeteren van kennis en vaardigheden van onze werknemers, via onderwijs- en ontwikkelingsprogramma’s, het bevorderen van geletterdheid en rekenvaardigheid.
We willen onze medewerkers een ruime keuze aan opleidingen en trainingen aanbieden. Deze kunnen zowel gericht zijn op (het verbeteren van) individuele vaardigheden als op het creëren van bewustzijn over concrete duurzaamheidsthema’s.
6. Gezondheid, veiligheid en welzijn
Prioriteit geven aan veiligheid op de werkplek en het welzijn van onze werknemers.
Dit thema bevat niet alleen KPI’s zoals het aantal gevaarlijke situaties en het voortschrijdend ziekteverzuim, maar ook KPI’s zoals de brutoloonverschillen tussen mannen en vrouwen en het aantal medewerkers dat gezinsgerelateerd verlof opneemt. We verwachten dat deze KPI’s inzicht geven in de algemene cultuur en veiligheidscultuur binnen de organisatie.
7. Aantrekken en behouden van medewerkers
Strategieën uitrollen om werknemers te werven, te behouden, en betrokken en tevreden te houden.
Om te streven naar tevreden medewerkers, moeten we weten waar we staan, en op welke punten we moeten verbeteren. Slagen we erin de medewerkerstevredenheid te vergroten, dan zullen medewerkers minder snel (willen) vertrekken en zorgen we voor een positief effect op onze aantrekkingskracht op nieuwe medewerkers. Vervolgens is het aan ons om deze medewerkers continu ontwikkelkansen aan te bieden. Daarom staan de thema’s aantrekken en behouden van medewerkers en opleiding en ontwikkeling voortdurend in verbinding
Governance
8. Productkwaliteit en -veiligheid
Waarborgen van de veiligheid van de eindconsument door naleving van veiligheidsnormen en proactief risicobeheer bij het verpakken van de producten.
Hoewel we willen verduurzamen, mag dit niet ten koste gaan van de productkwaliteit en veiligheid. Daarom blijft dit een belangrijk onderwerp waarop we voortdurend willen sturen.
9. Innovatie van productie- en verpakkingsproces
Implementeren van duurzame, efficiënte technologieën en technieken, zoals 3D-printen en automatisering. Hiermee verbeteren we onze productiviteit en beperken we onze impact op het milieu.
Dit onderwerp is erg breed. Tegelijk is het een kansrijk thema, waarmee we ons kunnen onderscheiden in de markt. Het doel is om voorop te lopen in trends en technieken. Voor dit thema hebben we drie KPI’s opgesteld die we gaan monitoren: productieprocesinnovaties (klein en groot), Research & Development-investeringen voor efficiëntere/duurzamere processen en het aantal fte’s in ons innovatieteam.
10. Verantwoord inkopen
Rekening houden met milieu-, sociale en ethische aspecten bij onze inkoop (materialen, producten en diensten), met de nadruk op langdurige partnerschappen in de regio.
We kijken in onze werkzaamheden niet alleen naar de prijs-kwaliteitverhouding, maar ook naar andere aspecten. De eerste stap is het beoordelen van onze leveranciers. We willen in de toekomst vooral samenwerken met leveranciers met ambitieuze duurzaamheidsambities, die aansluiten bij onze doelen.
11. Duurzame toeleveringsketen
Prioriteren van een duurzame toeleveringsketen door transportbewegingen te verminderen, en door verpakkingsmaterialen en componenten te verduurzamen (en minder te gebruiken).
Het efficiënt inrichten van onze pallets is een van de pijlers binnen dit onderwerp. Daarnaast gaan we meten hoeveel gewicht we ontvangen per verpakkingsmateriaal. Uiteindelijk willen we overstappen naar duurzame(re) verpakkingsmaterialen. Onze voortgang maken we meetbaar en de resultaten communiceren we naar onze stakeholders.
We zijn er vroeg bij
We zijn er vroeg bij met deze elf thema’s. We zijn namelijk pas begin 2026 verplicht om CSRD-rapportages op te stellen. Waarom dan toch nu al actie? Job weet het antwoord. “Voor ons als bedrijf is moeten een kaal begrip. We willen niet alleen aan een verplichting voldoen, we willen er ook echt inhoud aan geven. Ons de thema’s eigen maken. Daarom zijn we op tijd begonnen. Bovendien verschaffen we ons hiermee de tijd om zaken aan te passen, mocht dat nodig zijn.”
Klaar voor 2026
De eerste rapportages volgen waarschijnlijk na het eerste kwartaal van 2025. “De tijd tot dat moment gebruiken we om de juiste datastromen op gang te brengen”, aldus Job. “Want sommige gegevens zijn gemakkelijk te achterhalen, maar voor andere moeten we onze systemen aanpassen. Nóg een reden om op tijd te starten. Dit jaar gebruiken we als testfase en in 2025 gaan we rapporteren, zodat we er in 2026 helemaal klaar voor zijn.”